sâmbătă, 3 ianuarie 2015

L’hiver à Brasov – Iarna la Brasov


L’hiver à Brasov – Iarna la Brasov

Brasov est connu pour ses hivers durs et son gel énorme, même si les chutes de neige ne sont pas aussi abondantes que dans le sud du pays où soufflent des tourmentes de neige. Brasov détient un record absolu de froid enregistré en 1942 : - 38,5 Celsius. Si maintenant on se plaint d’un – 10° où -15°, disant qu’on a un gel énorme, nos grands-parents et arrière-grands-parents ont vécu le plus dur hiver. A Brasov, l’apogée du froid a eu lieu le 25 janvier 1942 quand on a enregistré à la station météo de Bod – 38,5 degrés. A cette époque, tout le mois de janvier, les températures ont été glaciales, la plus grande ayant  été de -20°. Cette même température a encore été enregistrée le 11 février 1929 mais alors, le gel n’a pas duré. Le deuxième record de basse température a eu lieu le 25 janvier 1985 quand on a enregistré -32,3° et le 25 janvier 2010, 30,2°.Source : adevarul.ro
Braşovul este cunoscut pentru iernele grele cu ger năprasnic, chiar dacă nămeţii de zăpadă nu sunt atât de mari ca în sudul ţării unde este viscol. Braşovul deţine un record absolut de frig înregistrat acum 72 de ani. Dacă acum spunem că la -10 sau -15 grade este ger năprasnic, bunicii şi străbunicii noştri au trăit cele mai geroase ierne. La Braşov polul frigului a fost în 25 ianuarie 1942 când s-au înregistrat -38,5 grade Clesius, la staţia de la Bod. Atunci toate luna ianuarie temperaturile au fost glaciare, iar cea mai ridicată a fost de -20 grade Celsius. Aceeaşi temperatură s-a mai înregistrat şi în 11 februarie 1929, dar atunci gerul a ţinut mai puţin. Alte două recorduri de temperatură au mai mai fost în 14 ianuarie 1985 când la Braşov au fost - 32,3 grade Celsius şi în 25 ianuarie 2010 când la Braşov au fost -30,2 grade Celsius la Braşov.
Polul frigului la Braşov
Puţini îşi mai amintesc cum a fost iarna din 1942. Atunci dacă ieşeai din casă îngheţai pe loc. Trenurile au fost blocate cu zilele, şcolile au fost închise, iar pe stradă nu vedeai ţipenie de om. Fabricile nu au funcţionat, iar toate magazinele au fost închise. Braşovul a devenit un oraş pustiu timp de o săptămână. Potrivit unor statistici ale vremii, care nu sunt foarte exacte, deoarece multe acte s-au pierdut, 17 oameni au murit în gerul năprasnic de acum mai bine de 70 de ani. Şi zăpada a fost atunci foarte mare, nămeţii depăşind un metru în oraş. Lemnele au fost raţionalizate şi erau păzite de armată. Soldaţii împărţeau oamenilor atât cât trebuia pentru a nu îngheţa de frig. După terminarea gerului, armata, dar şi toţi braşovenii au muncit trei zile pentru a deszăpezii oraşul troienit. Meteorologii au şi o explicaţie de ce tocmai în zona Braşovului este de multe ori mai frig decât în alte zone muntoase. Oraşul este aşezat într-o depresiune, iar când un front de aer polar ajunge aici este mai dens, coboară şi stagnează mai mult în depresiune. Din acest motiv şi durata gerurilor este mai mare decât în alte zone. 

Strada Muresenilor

Strada Muresenilor

Boulevard Saturn

CentrulPoiana Brasov

Gara

Gara


Parcul central

Racadau

Tîmpa

Tîmpa

Piata Sfatului

Boulevard Saturn

Parcul central

Tîmpa

Cartierul Astra

Boulevard SaturnNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu